Napelemes rendszerrel a környezetvédelemért

Szponzorált tartalom

napelem rendszer ár
napelem rendszer ár

Napjainkban egyre hangsúlyosabb szerepet kap a környezetvédelem. A jövőkutatók nem festenek idilli képet az emberiség jövőjéről, mindennél fontosabb, hogy mindent megtegyünk a környezetünk védelméért, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat. Ezt ki-ki a maga lehetőségei és meggyőződése szerint teheti meg.

Szelektív hulladékgyűjtés, a kevesebb hulladéktermelésre való törekvés? Vagy elektromos autó? Napelem? Sok környezetbarát megoldás egyben költséghatékony is, és ilyen a napelemes rendszer is. Ami nemcsak környezetbarát, hisz valódi tiszta, zöld energiát használnak a napelemes rendszerek, de még gazdaságos is. A napelemes rendszerekkel kapcsolatban nyilván fontos szempont azok ára, sokan itt kezdik a keresgélést, kutatást, utána olvasást. Nem véletlen, hisz a kezdeti bekerülési költségekkel bizony számolni kell, azonban a beruházás átlagosan 8-10 év alatt megtérül, ezután pedig valóban ingyenes lesz a villamos energia, amit a napelemes rendszerünk segítségével termeltünk meg.

Na de nézzük is szép sorjában. A napelem rendszer ár több tényezőtől függ. Elsősorban attól, hogy mekkora méretű rendszerre van szükségünk. Ezt is kétféle szempontból lehet megközelíteni. Egyrészt fel kell mérnünk a háztartásunk energiaigényét. Ez az egyszerűbb rész, ilyenkor elég csak megkeresni a villanyszámlákat és összeadni a számokat, majd egy átlagot vonni. Ilyenkor gondoljunk arra is, hogy ha például enyhe volt a nyár és nem használtuk a klímát, akkor az nyilván nem jelentkezett a fogyasztásban. Aztán az is fontos, hogy már a napelemes rendszer tervezésekor gondoljunk a jövőre. Tervezünk-e olyan beruházást az elkövetkező években, melyek megnövelik háztartásunk energiaszükségletét? Melyek lehetnek ezek?

Például ha elektromos autó beszerzését tervezzük, mindenképp számoljunk azzal, hogy az autót otthon szeretnénk tölteni. Vagy ha klímaberendezéseket szeretnénk telepíteni, netán hőszivattyús rendszerrel kívánunk a jövőben fűteni. Vagy akár a fűthető úszómedencénket, infra szaunát is ide számolhatjuk. Ezek mind olyan dolgok, melyek villamos energiával működnek. Így tehát amikor az a kérdés, hogy mekkora a háztartásunk energiaszükséglete, ne csak a jelenben gondolkodjunk, hanem a jövőben is.

Egyéb objektív tényezők is vannak, melyek befolyásolják a napelem rendszer árát. Ilyen például az épület jellege, tájolása, a tető dőlésszöge. A napelem rendszer ár esetében sok tehát a kérdőjel, ezért is fontos az alapos tervezés, ebben pedig maximális segítségünkre lehet a napelemrendszer.info. Ingyenes helyszíni felméréssel és profi szakértelemmel.

A napelem rendszer ára nem kevés, azonban egy jól megtervezett és kivitelezett rendszerrel nyugodtan hátradőlhetünk. És hogy mégis milyen költségekkel lehet nagyjából kalkulálni? Ez attól is függ, hogy milyen minőségű napelemeket és invertert szeretnénk beszereltetni. Mint ahogy az élet más területein, itt is a drágábbak a minőségibb termékek, viszont megvan az az előnyük, hogy tartósabbak és jobb teljesítményűek.

De hogy konkrét összegekről is szóljunk, a napelem rendszer ár egy 3 kW-os rendszer esetén 1,2-1,7 millió forint között van, egy 6 kW-os rendszer pedig 2,2-2,6 millió forintba kerül. A napelemrendszer.info weboldalon az árakról és az elérhető pályázati lehetőségekről is tájékozódhatunk, érdemes felkeresni a weboldalt. És ha napelemes rendszer telepítésén gondolkodunk, érdemes itt kezdeni a tájékozódást és az itt elérhető profi szakembereket megbízni. A tervezés kiemelten fontos fázisán túl az is meghatározó, hogy milyen a kivitelezés. Sok múlik ugyanis azon, hogy milyen szakértelemmel és milyen alaposan végzik a munkát a szakemberek.

A napelem rendszer ára tehát sok mindentől függ, érdemes rászánni az időt a kutakodásra, tájékozódásra, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a rendszerből. Amivel nemcsak a környezetünket védjük, de még spórolunk is, nem is keveset. Nem véletlen, hogy egyre többen szereltetik fel a napelemet otthonaik energiaigényének segítésére.