A napelem felépítése, a kivitelezés lépései.

Szponzorált tartalom

napelem
napelem

Bármennyire is tiltakozunk ellene, az életünk fontos részét képezik az anyagiak. Akárhogyan is, de folyamatosan vannak kiadásaink, amelyeket fedezni kell. Ez akkor tud igazán mellbevágó lenni, amikor megjönnek a közüzemi számlák. Nemrégiben mind tapasztaltunk az energiaárak drágulását. Mindenkit érintett valamilyen módon, magénembereket és vállalkozásokat egyaránt. Nem volt mit tenni ellene, de azért viszont tehetünk, hogy ne okozzon gondot a későbbiekben egy hasonló helyzet! 

A megoldást a napelem kivitelezés jelenti, amely lehetőséget nyújt rá, hogy megtérülő befektetéssel legalább részben függetlenné váljunk a piac diktálta drágulástól. Mivel többféle lehetőségünk akad a napelemmel kapcsolatban, első sorban azt kell eldönteni, hogy milyen megoldással akarunk élni: hálózatra visszatápláló-, energiatárolós- vagy szigetüzemű rendszerben szeretnénk gondolkodni.

Mindegyiknek megvan a maga előnye, de jó, ha van egy kis segítség a választáshoz. A Napelemben Otthon honlapján a napelem kivitelezésről, annak lépéseiről részletesen tájékozódhat. Mi az első lépés? Mennyi idő, amíg eljutunk addig, hogy energiát termeljen a napelemünk?

A rendszer elemei közé tartoznak a panelek, melyeket a tetőre rögzítenek. Ehhez elengedhetetlen a tartószerkezet. Ezen felül az inverter az, ami az agya és szíve is a rendszernek, tehát lényegében egy a három főbb eleme van egy napelemes rendszernek.

Ha megtörtént az ajánlatkérés, akkor már közelebb kerülhetünk ahhoz a nem éppen elhanyagolható tényezőhöz, hogy mennyibe fog kerülni a napelem a házra. Ehhez azonban elengedhetetlen a helyszíni felmérés, amit a szakemberek végeznek el. Felmérik milyen fogyasztással rendelkezik a háztartás, mekkora rendszerre lenne szükség a fogyasztás fedezéséhez, valamint megtörténik a rendszer méretezése is.

Az ajánlattétel után, ha elfogadjuk, akkor megtörténhet a szerződéskötés a kivitelező és megrendelő között. Az engedélyeztetés a soron következő lépés, mellyel ha megvagyunk, akkor megkezdődhet a tényleges napelem kivitelezés. Ha minden készen áll, akkor megtörténik a beüzemelés, s innentől kezdve már magunknak termelhetünk áramot!