Horvát tengeri C jogosítvány a Fix Yachting képzéseivel.

Szponzorált tartalom

horvát tengeri C jogosítvány
horvát tengeri C jogosítvány

Már gyerekkoromban is vonzott a tenger végtelensége és a vitorlázás szabadsága. Évekkel ezelőtt sikerült megszereznem a hajóvezetői jogosítványt, és azóta rendszeresen jártam Horvátország kristálytiszta vizeit. A dalmát partvidék szigetei és öblei számtalan kalandot tartogattak, de egy idő után éreztem, hogy többre vágyom. Nem csak a horvát vizeken akartam hajózni, hanem a nemzetközi vizek is hívogattak. Új célokat tűztem ki magam elé: a horvát tengeri C jogosítvány megszerzését, amely nemzetközi vizekre is érvényes.

Az első lépés egy megfelelő tanfolyam kiválasztása volt. Kutattam az interneten, érdeklődtem hajós ismerőseimnél, és végül találtam egy intenzív képzést a fix-yachting.com oldalon, amelyet egy tapasztalt kapitány vezetett. A tanfolyam Splitben, a horvát tengerészet egyik központjában zajlott, így nemcsak a tananyag, de a környezet is ideális volt a tanulásra.

Az első napok izgatott várakozással és rengeteg elméleti anyaggal teltek. Navigáció, tengeri jog, meteorológia és sok más téma volt az, amit alaposan át kellett tanulmányoznunk. Aki a képzést vezette, minden részletre kiterjedő tudással és rengeteg történettel rendelkezett, amelyek segítségével könnyebben megértettük az elméleti ismeretek gyakorlati alkalmazását. Mindannyian éreztük, hogy egy igazi mester mellett tanulhatunk.

A horvát tengeri C jogosítvány megszerzéséhez kapcsolódó tanfolyam középpontjában számomra azonban a gyakorlati képzés állt. Napi több órát töltöttünk a tengeren, ahol különböző manővereket, mentési gyakorlatokat és navigációs feladatokat végeztünk. Eleinte voltak nehézségeim, de minden egyes nap egyre magabiztosabbá váltam. Emlékszem, milyen büszkeséggel töltött el, amikor először sikerült egy bonyolult kikötési manővert hibátlanul végrehajtanom.

Az egyik legemlékezetesebb gyakorlat az éjszakai navigáció volt. A tengeren, a csillagok alatt hajózni egészen különleges élmény, és egyben komoly kihívás is. A sötétség és a végtelen vízfelület egy teljesen új dimenziót adott a vitorlázásnak. Ezen az éjszakán éreztem először igazán, hogy készen állok a nemzetközi vizekre.

A tanfolyam végéhez közeledve egyre nagyobb izgalommal készültem a vizsgára. Az utolsó napokban szinte minden szabadidőmet a tanulással töltöttem, újra és újra átnéztem a jegyzeteimet és gyakoroltam a navigációs feladatokat. A vizsga napja végül elérkezett, és bár voltak pillanatok, amikor kételkedtem magamban, hiába volt már némi rutinom.

A vizsga kemény volt, de minden tudásomat és tapasztalatomat felhasználva végül sikerült teljesítenem. Az az öröm és megkönnyebbülés, amit akkor éreztem, amikor a horvát tengeri C jogosítvány a kezemben volt, leírhatatlan volt. Mostantól már nemcsak Horvátország, hanem a világ tengerei és óceánjai is vártak rám.

Egyik első utam a jogosítvány megszerzése után az volt, hogy áthajóztam az Adriai-tenger nemzetközi vizeire. A horizonton túlra tekintve tudtam, hogy mostantól bárhová eljuthatok, ahová a szívem húz. A tenger szabadsága és a vitorlázás öröme immár határok nélkül várt rám, és alig vártam, hogy újabb kalandokat élhessek át a világ tengerein.