Hogyan kerültem kapcsolatba először az energetikai tanúsítványokkal?

Szponzorált tartalom

energetikai tanúsítvány készíttetése
energetikai tanúsítvány készíttetése

Telekvásárlás után elkezdett ketyegni az időzített bomba

Amikor megvettük a főváros melletti kertvárosias környéken a majdnem üres építési telkünket, a leendő házunk tervei nem születtek meg túl gyorsan a fejünkben. És a legtávolabbi gondolataink között sem szerepelt energetikai tanúsítvány készíttetése. Pedig egyszer csak ennek a küszöbére kerültünk. Az évek ugyanis hamar elszálltak, bár tény, hogy igencsak eseménydúsan.

A telekvásárlás után az akkori jogszabály 4 évet hagyott az építtetőnek arra a célra, hogy lakóházat húzzon fel a telekre. Ennyi ideig maradt mentes a vagyonszerzési illeték megfizetése alól a telek. Azaz: a 4 év leteltével fel kellett mutatnia az ingatlan használatbavételi engedélyét ahhoz, hogy ne kelljen befizetni az illetéket. Mi a telekvásárlást követően két év múlva kezdtük meg az építkezést. Amit csak lehetett, saját magunk készítettünk a házon, hogy minél kevesebb költséggel megússzuk. Ám pont a legelején azért ez nem volt lehetséges. Hiszen ezekhez a munkákhoz nemcsak pontos szakértelem kellett, hanem többnyire gépi erő is. Ilyen volt a pince területének kiemelése, az alapásás, a sávalap és lemezalap betonozása, a monolit vasbeton födémek kialakítása.

A hosszabbítás életmentő volt, hogy ne kelljen illetéket fizetni

Ennélfogva a 4 év elteltekor a házunk még csak szerkezetkész állapotban állt, ami nagyon távol állt attól, hogy használatbevételi engedélyt lehessen rá kérni. Hála az égnek, abban az időben a gazdasági válságnak köszönhetően engedményt adtak az építkezőknek. Plusz 2 év haladékot kaptunk hát mi is az elkészülésig. Azaz hát elkészülésről ennek leteltekor sem beszélhettünk, de az alapkövetelményeknek igyekeztünk megfelelni.

Bekerültek a nyílászárók, kialakítottuk a villany-, fűtés- és vízvezetékek rendszerét, a padlóra hidegburkolatokat fektettünk. Amikorra kötelezően be kellett mutatnunk, mire jutottunk, a következőképp festett a házunk. A lépcsők mellett építettünk ideiglenes deszkakorlátokat, hiszen anélkül veszélyesnek minősültek volna. A szobákban még nem volt parketta, csak a csupasz betonaljzat, mert az nem szerepelt az elvárások között. A mindenhonnan szerelődobozokból kilógó villanyvezetékek közül az egyikre felszereltünk egy 220 voltos aljzatot, a másikra egy villanykapcsolót és a hozzá tartozó mennyezeti kiállásra egy egyszerű foglalatban egy darab villanykörtét. Így az elektromos hálózatra vonatkozó előírást is teljesítettük minimális szinten. A házban működött az egyik vécé és a hozzá tartozó kézmosó, így a vízvételi és higiéniai követelményt is ki tudtuk pipálni.

Használatbavételi engedéllyel a kézben még mindig nem dőlhettünk hátra

Ennélfogva kettes alá osztályzatnak megfelelő állapotban bár, de legalább átcsúsztunk a vizsgán. A használatbavételi engedély akkor vált csak teljes értékűvé azonban, amikor elkészült hozzá a házunk energetikai tanúsítványa is. Annyira ki voltunk merülve az elmúlt évek megfeszített munkájában, hogy semmi erőnk nem maradt ennek intézésére. Még szerencse, hogy az e-tanusitas.eu mindenben támogatott bennünket. Lényegesen egyszerűbbé vált így a tanúsítvány megszerzése, hiszen ez a tapasztalt csapat vállalta a komplett ügyintézést. Ha jelenleg kerülnénk hasonló helyzetbe, gondolkodás nélkül újra az e-tanusitas.eu munkáját választanánk energetikai tanúsítványhoz.

Első lépés: kapcsolatfelvétel

Hétköznap akár este 8 óráig elérhető az e-tanusitas.eu telefonos ügyfélszolgálata. Ennélfogva még a legfárasztóbb nap végén is rá tudtuk szánni azt a pár percet, hogy egyeztessünk a projekt elindításáról. A tapasztalt diszpécser hamar begyűjtötte tőlünk a munkakezdéshez fontos alap infókat az ingatlanról, hogy azokat egykettőre továbbítsa is a mérnök munkatársnak az átküldött tervrajzok társaságában.

Második lépcső: helyszíni felmérés

Az e-tanusitas.eu minden nagyobb városban működtet irodát, így a helyszíni felmérést végző munkatársnak sem kellett hosszasan utaznia hozzánk. Meglepő gyorsasággal már másnap felhívott bennünket időpontot egyeztetni, és az azt követő napon ki is jött a házunkba. Ráadásul a kiterjedt hálózatnak köszönhetően szóba sem kerülhetett semmiféle kiszállási díj, ami igencsak jó érzéssel töltött el bennünket az elmúlt időszak anyagi megterheltségében. A kolléga rendkívül felkészülten érkezett a személyes találkozóra. Úgy tűnt, mintha kívülről fújná a tervdokumentáció minden részletét. Ellenőrizte az építmény lehűlő felületeit, a nyílászárók minőségét és tájolását. Megvizsgálta a födémek, az aljzat és a fűtési rendszer állapotát, és megtekintette, kipróbálta a melegvízellátó rendszert is. Az egésszel nagyon gyorsan végzett, így nem panaszkodhattunk arra, hogy számottevő időt rabolt volna el az életünkből ez a látogatás.

Harmadik fázis: az energetikai tanúsítvány elkészülése

A felmérést követően a begyűjtött adatok villámgyorsan az irodában is voltak, így megkezdődött a papírmunka. A házunk sok szempontból kedvező megítélésben részesült. A falakra kívülről jó vastag hőszigetelő réteg került. A 10 cm vastag kőzetgyapot elég jól védte az épület belső tereit a téli hidegektől és a nyári forróságtól egyaránt. Az ablakokba szintén hőszigetelt üvegtáblákat szereltek. A fűtést és a melegvízkészítést egy energiafelhasználás szempontjából hatékony kondenzációs gázkazán végezte, ami szintén jó pont. A kazánhoz külső hőmérséklet érzékelő is tartozik, így kizárt a felesleges energiafelhasználás. A házban összesen négy fűtési kört alakítottunk ki, hogy sehol se legyen fölöslegesen előforduló túlfűtés. Ráadásul az azonos körön lévő radiátorokat felszereltük hőmérsékletfüggő szabályozószeleppel is ugyanezen célból. A radiátorokat úgy méreteztük, hogy a viszonylag alacsony, kondenzációs tartományban leadott hőmennyiséget hatékonyan tudják a légterekbe juttatni, ami előnyösnek bizonyult az értékelésben.

Negyedik lépés: a kész dokumentum kézhez vétele

Az e-tanusitas.eu árai tartalmazzák a futárszolgálattal történő házhozszállítás díját is az elkészüléstől számított 24 órán belül. A rengeteg ügyfélnek köszönhetően ugyanis minden nap van dolguk a futároknak az irodákban. Így az aznap délutánig elkészült minden energetikai tanúsítványt már másnap megkapják az ügyfelek. Sőt, kérésre már a tanúsítvány elkészítési folyamatának legelején létrehozott HET-azonosítót is el tudják küldeni SMS-ben, akár 12 órán belül. Ennélfogva a sürgős esetekre is rendkívül rugalmasan fel van készülve a cég. A mi esetünkben nem számított néhány nap, de gondoljunk csak bele, micsoda segítség az extra gyorsaság, ha csak ez hiányzik egy adásvételi szerződés megírásához…!

Záró momentum: mi mindenre és meddig lesz alkalmas az elkészült energetikai tanúsítvány?

Nem csak az ingatlanok használatba vétele vagy értékesítése folyamán kötelező a tanúsítvánnyal rendelkezni. Számos ingatlanfejlesztési pályázat is megköveteli bemutatását, és az állami támogatások igényléséhez, pályázati projektekhez is szükséges. Ha nem történik az érintett műszaki területek vonatkozásában módosítás, a dokumentum 10 évig érvényes. Ez ideig az e-tanusitas.eu irattára is megőrzi a tanúsítványt, ha a kiküldött e-mail eredeti nyomtatott példány esetleg elveszne, megsérülne vagy megsemmisülne.

Kisokos, hogy nagyon okosan dönthessünk ingatlanügyekben

Az e-tanusitas.eu teljesen egyedülálló módon minden megrendelőjét megajándékozza egy értékes plusz dokumentummal a profi energetikai tanúsítvány mellé. Ez pedig nem más, mint egy Ingatlan Kisokos, melyben számos kérdésre talál választ, tanácsot, információt. Tartalmaz energiatakarékossági tippeket, felújítással és korszerűsítéssel kapcsolatos javaslatokat. Foglalkozik a szomszédokkal, illetve telekszomszédokkal, társasházi ügyekkel. Tájékoztatást nyújt ingatlaneladásról és bérbeadásról, továbbá építési és bontási engedélyekről. Sőt, még otthonának egészségesebbé történő fejlesztésére is szán egy fejezetet, hogy ebből a szempontból is minél felhasználóbarátabbá válhasson saját lakókörnyezete.

Értékbecsléssel még gazdaságosabban egészíthetjük ki a szolgáltatást

Ez a profi vállalat nemcsak tanúsítványokat készít, hanem egy szomszédos területnek, az ingatlan értékbecslésnek is szakértője. Megbízható pontossággal határozzák meg az adott ingatlan piaci értékét. Ez annak köszönhető, hogy országos lefedettségű irodai hálózatuk révén minden régiónak és kistérségnek a speciális adottságaival tisztában vannak. Az értékbecslés algoritmusaiban figyelembe vesznek számtalan tényezőt. Ilyen például az épület kora, mérete, építési módja, szerkezeti állapota. Továbbá számít az esztétikai kialakítás, az adott településen belüli elhelyezkedés és megközelíthetőség. Befolyásolja a piaci árat ezeken kívül a közművesítettség, a tulajdoni viszony vagy a jogi helyzet is. És természetesen maga az ingatlanpiac is többé-kevésbé folyamatosan változik a gazdasági és politikai helyzet függvényében országos és regionális szinten egyaránt. Egy igazi szakértő ezeket is folyamatosan követi, hogy állandóan naprakészen állhasson ügyfelei rendelkezésére. Csakúgy, mint az e-tanusitas.eu minden egyes munkatársa. Ráadásul az energetikai tanúsítvány mellé féláron rendelhetünk tőlük értékbecslést! Igazán kifizetődő.